Geri Ödemede Ne Değişti?
İlaç geri ödemesinde değişiklikler yapılan yönetmelik 28 Kasım 2024 tarihinde yayımlandı ve yürürlüğe girdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Neler Getirdi?
BİLGİ NOTU:
*Yönetmelikte ilaç geri ödemesinde geçen tanımlar belirlenirken, Hazine ve Maliye Bakanlığının görevlendireceği daire başkanı düzeyindeki temsilci sayısı artırıldı ve komisyon toplantı aralığı düzenlendi.
*"Listeye ilave talebinde bulunulan eşdeğer/TR grubu bulunmayan ve listedeki referans tıbbi ürünün birim fiyatının en az yüzde 30 altında birim fiyatlı olduğu tespit edilen” ibaresi “listede grubu bulunmayan referans tıbbi ürünün listeye ilave talebinde bulunulan” şeklinde değiştirildi.
*Kararda, "Listede yer alan ilaçlar, sarfiyatının olup olmadığının tespiti için yıllık periyotlarla (1 Ocak-31 Aralık) izlenir. Perakende satış fiyatı bulunmayıp KDV dahil depocu satış fiyatı/KDV dahil eczacı satış fiyatı olan ilaçlar ile alternatif geri ödeme komisyonu tarafından özel dağıtım modeli kapsamında olan ilaçlar bu kapsam dışında tutulur." ibaresi yer aldı.
*Danıştayın iptal ettiği en ucuz eşdeğer fiyatı belirlemek için kullanılan “eşdeğer terapötik referans grup” düzenlemesi ile “terapötik referans bant aralığı” “terapötik referans grup” düzenlemeleri kaldırılmış yerine İç referans fiyatlandırma uygulaması kapsamında oluşturulan gruplardaki ilaçların birim fiyatlarından hesaplanarak bulunan “bant aralığı” uygulaması getirilmiş ve bu orana ilavelerin belirlenmesi fiyatlandırma komisyonuna bırakılmıştır. Diğer taraftan eşdeğer grupları da kapsayan ve sınırı belli olmayan yeni bir tanım olarak da “grup” tanımı getirilmiştir. Bu düzenlemeyle önümüzdeki dönemde hastaların ödeyecekleri ilaç fiyat farklarının artması kuvvetle muhtemeldir.
* Yine Danıştayın iptal ettiği pazar payı tanımının yerine iç referans fiyatlandırma uygulaması kapsamında oluşturulan grupta yer alan listedekilerin esas alınacağı bir pazar payı düzenlemesi getirilecek olup, bu da eşdeğer ilaç fiyat farklarının bir çok ilaca uygulanacak şekilde genişletileceğini göstermektedir.
*Yeni düzenleme ile İlaç geri ödeme komisyonunun görevlerinde değişiklik yapılmış “Kurumca finansmanı sağlanan ilaçlar ile finansmanının sağlanılması talebinde bulunulan ilaçların iç referans fiyatlandırma uygulaması kapsamında grupların oluşturulması yönünde karar alma” şeklinde yeniden düzenlenmiştir. Bu haliyle kurum dilediği ilacı dilediğiyle gruplayabilir ve buna göre fiyatlandırma yapabilir.
*Listede bulunmayan referans ürünün listeye ilavesinde aranan en az %30 ucuz olma şartı kaldırılmış.
*İlaç geri ödeme komisyonu toplantı sayısı yılda ikiden üçe çıkmış.
*Eşdeğer ilaç uygulaması kaldırıldığı için diğer maddelerde de yer alan bu ifade yerine iç referans fiyatlandırma uygulaması, “eşdeğer grup” yerine de “grup” ifadeleri getirilmiş. Bu değişiklikle akıllara bilimsel eşdeğer kavramı yok mu sayılacak, sorusu gelmekte.
*İlaç geri ödeme komisyonu üye sayısı 9 dan 10’a çıkmış. Maliyenin üye sayısı 2’den 3’e çıkarılmış. Yani önümüzdeki dönem daha tasarrufa yönelik olacak toplantılar.