’Yeter! Durdurun Bu Entegrasyon Eziyetini!’

Eczacılar Entegrasyonla Boğuşmaktan Bıktı, Yetkililerden Sorularımıza Yanıt Bekliyoruz

 

“Maliye Bakanlığı geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana neredeyse sadece eczanelerden bu zorunluluğu yerine getirmelerini istiyor, bu yönde denetlemeler yapıyor, cezalar kesiyor.”

 

“e-Gazetemize meslektaşlarımızdan her gün sayısız şikâyet ulaşıyor”

Maliye Bakanlığı’nın 2017 Yılında yayınladığı ve 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 483 Sıra no.’lu Tebliğ uyarınca Yeni Nesil Yazarkasa (ÖKC) kullanan tüm mükelleflerin bilgisayar programlarıyla entegre olmaları zorunluluğu getirilmiş olmasına rağmen hayata geçmeyen bu düzenlemeyi Bakanlık yıllar sonra ani bir kararla denetlemeye başladı.

 

Ancak Maliye Bakanlığı geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana neredeyse sadece eczanelerden bu zorunluluğu yerine getirmelerini istiyor, bu yönde denetlemeler yapıyor, cezalar kesiyor.

Ülkemizdeki on binlerce esnaf ve işletme henüz yeni nesil yazar kasaya bile geçmemişken ve geçme zorunluluğunun ertelenmesini talep ederken, vergi rekortmenliği listesinde yıllardır noterlerden sonra ikinci sırada olan eczacılara adeta mobbing uygularcasına denetleme yapılması ve vergi kaçıran mükellef grubu gibi davranılması eczacıları rencide edici bir durum olarak görülüyor.

 

Kaldı ki her zaman olduğu gibi eczacılar yasal mevzuata uyum sağlamak amacıyla bu sisteme geçmeye çabalamalarına rağmen, eczane pratiğine uygun olmayan altyapı ve yazılım eksikliği birçok soruna yol açıyor.

 

Departmanların yazarkasa fişlerine tanımlanmasından tutun da KDV oranlarının eksik ya da yanlış hesaplanmasına kadar birçok sistemsel hatanın yanı sıra özellikle gün içinde yoğun çalışan ya da nöbet tutan eczanelerde yaşanan sistem kilitlenmeleri, takılma ve donmalar eczacıları ve eczane çalışanlarını cinnet geçirme noktasına getirmiş durumda.

 

e-Gazetemize konuya ilişkin her gün sayısız şikâyet ulaşıyor.

Entegrasyonda yaşanan sorunlar için yazılım firmalarına dahi ulaşamadıklarından, sorunlarına çözüm bulmayı bırakın, soru soracak muhatap bile bulamadıklarından yakınıyorlar.

Entegrasyonun eczane sistemine entegre olmadığı, eczane çalışma koşullarına uygun olmadığı ortada iken "Bu dayatma niye?" diye soruyor meslektaşlarımız.

“Bizim de diğer tüm mükelleflerle birlikte entegrasyona geçmemiz için neden süre tanımıyorlar?” diye de ekliyorlar.

Yetkililerin bu sorulara cevap vermesini bekliyoruz…